Heves Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

Egyéb ötletek

HU cofoe document email banner

Társadalmunk egyes kérdései az elkövetkező években gyökereiben képesek megváltoztatni életünket. A környezetvédelem és az energiatudatosság továbbra is kiemelt társadalmi téma, de egyes kérdéseit érdemes magának a társadalomnak a szempontjából megvizsgálni. A kisebbségek – különösen a romák – és a többségi lakosság közötti kapcsolatok javítása, társadalmi integrációjuk elősegítése továbbra is szükséges és kiemelt feladatnak minősül az Európai Unió tagállamaiban. Szociális-gazdasági helyzetük megváltozása, kettős megközelítést igénylő, hosszútávú folyamat.

Egyesületünk két témakörben szervez rendezvényt:


Energia és Társadalom

A 2015-ben elfogadott Párizsi Klímaegyezmény világszerte felgyorsította a „megújuló” energiaforrások hasznosítását. A prognózisok szerint a „megújuló” alapú villamosenergia termelés aránya a világban a mai 31%-ról 2050-ben 49%-ra emelkedik. Miközben a fosszilis alapú termelés aránya, a mai 65%-ról lecsökken 43%-ra, de önmaga abszolút értékében 13%-kal nő. Mértéktartó becslés szerint a világ CO2 kibocsátása 2050-re 18,4%-kal nő. Magyarország CO2 részesedése a világban jelenleg 0,14%. A konferencia témája az a kérdés, hogy vajon miért is van szüksége a társadalomnak erre az irdatlan mennyiségű energiára, ha annak előállítása ilyen drága és veszélyes, illetve helyi szinten mit tehetünk a felhasználás mérséklése érdekében?

A rendezvény időpontja: 2022. február 14. 17:00 - 20:00

A rendezvény helyszíne: 3300 Eger, Knézich Károly u. 8. (EKMK Bartakovics Béla Közösségi Ház)

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze.


Társadalmi integráció, romák felzárkóztatása a régió községeiben

A kisebbségi lét és az azzal járó problémák a rendszerváltást követően kerültek a társadalompolitika látószögébe. Folyamat eredményeként létrejöttek az önkormányzataik, kulturális, oktatási civil intézményeik.
Világossá vált, hogy a többségi társadalom segítsége nélkül nem tudnak megbirkózni a kihívásokkal. Jogalkotói szinten is szükség volt a segítségre, számos jogszabály született ezen a téren. Különösen nehéz helyzetben volt/van a roma kisebbség, melyek csak egyik oka a zárt közösségük.

A „Romák a bővülő Európában. A jövő kihívásai” címmel 2003. június 29. és július 1. között konferenciát rendeztek Budapesten nyolc ország részvételével (Horvátország, Bulgária, Románia, Macedónia, Csehország, Szerbia-Montenegró, Szlovákia, Magyarország). A tanácskozó országok kormányfői kifejezték politikai elkötelezettségüket a roma lakosság társadalmi helyzetének javítása mellett, és a 2005–2015 közötti időszakot a Roma Integráció Évtizedévé nyilvánították. Ezt követően – néhány éves előkészítés után – a 68/2007. (VI. 28.) OGY határozattal elfogadásra került hazánkban a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Terv. A cél „a roma lakosság társadalmi, gazdasági integrációja feltételeinek megteremtése, életkörülményeik javítása, a romák közszolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása, valamint a romák és nem romák életkörülményei között kialakult szakadék csökkentése, hosszú távon megszüntetése.” Az egyes prioritási területekhez további célkitűzések tartoznak, amelyek közül témánkhoz elsősorban az alábbi részcél kapcsolódik szorosan: „lakhatási körülmények javítása, amely összekapcsolódik a települési és térségi szegregáció nagyarányú csökkentésével." Az integrációs évtized alatt számos uniós és hazai forrásból valósultak meg programok, melyek a felzárkózást, a szegregáció megszüntetését, a társadalmi integrációt tűzték ki célul. A teljesség igénye nélkül: telepfelszámolási program, közmunka program, Híd a munkába, diszkrimináció elleni programok stb.

Régiónk 2000 fő alatti községeiben 490000 ember él. Az 1000 fő alatti községek száma 324. Ugyanilyen számban van a régióban roma kisebbségi önkormányzat is.
Hol tart a felzárkóztatás?
Eredmények.
Kudarcok.
Javaslatok.

A rendezvény időpontja: 2022. február 10. 16:30 - 18:30

A rendezvény helyszíne: 3300 Eger, Eszterházy tér 8. II/206.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze.


 

© 2024 Heves Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ